جستجو کردن
علت کم شدن روغن ترمز خودرو

علت کم شدن روغن ترمز خودرو

فهرست محتوا

روغن ترمز از اجزای مهم سیستم ترمز خودرو است که در صورت کم شدن و یا کهنه شدن در فرآیند ترمزگیری اختلال ایجاد می‌کند. مایع ترمز یا همان روغن ترمز وظیفه انتقال فشار هیدرولیکی از پمپ ترمز به سیلندر را بر عهده دارد و و موجب فشار لنت ترمز بر روی دیسک ترمز می‌شود. برای همین کم شدن آن سبب بروز مشکلاتی در سیستم ترمز خودرو می‌شود. حال بهتر است ببینیم علت کم شدن روغن ترمز خودرو چیست و چگونه میتوان از کم شدن آن جلوگیری کرد.

روغن ترمز و نقش آن در خودرو

روغن ترمز که به آن مایع ترمز هم گفته می‌شود، یک ماده غیر قابل تراکم است که در لوله‌های سیستم ترمز خودرو جریان دارد. این مایع حلال رنگ است و قابلیت جذب رطوبت و نقطه جوش بالایی دارد. عملکرد روغن ترمز هم به این صورت است که زمانی که راننده پای خود را بر روی پدال ترمز فشار می‌دهد، یک پیستون در کالیپر ترمز فشرده شده و فشار به داخل لوله‌های ترمز که روغن ترمز در آنها جاری است، منتقل می‌شود.

 

روغن ترمز و نقش آن در خودرو

 

در این شرایط روغن ترمز به دلیل خاصیت تراکم‌ناپذیری خود فشار را به لنت ترمزها منتقل می‌کند. این فشار سبب کاهش سرعت چرخ‌ها و در نهایت توقف خودرو می‌شود. سطح روغن ترمز و کیفیت آن نقش مهمی در عملکرد مناسب و به موقع ترمز خودرو دارد. برای همین رانندگان باید همواره سطح روغن ترمز را بررسی کرده و در صورت لزوم به آن بیافزایند.

 

3 علت اصلی کم شدن روغن ترمز

پایین رفتن سطح روغن ترمز به دلایل متعددی مربوط است. در این خصوص میتوان به 3 دلیل زیر که از دلایل اصلی کم شدن روغن ترمز خودرو هستند، اشاره کرد:

  1. تمام شدن لنت ترمز

لنت ترمز یک قطعه مصرفی است که پس از گذشت مدت زمانی عمر مفید آن به پایان می‌رسد. تمام شدن لنت ترمز نه تنها سبب اختلال در فرآیند ترمزگیری می‌شود، بلکه بر روی میزان روغن ترمز نیز تاثیر می‌گذارد. به عبارتی با تمام شدن لنت‌ها، میزان روغن ترمز خودرو نیز کم می‌شود. چرا که فشار به صورت ثابت در پشت لنت‌ها نگه داشته می‌شود. در صورتی که با تعویض لنت‌ها میزان روغن ترمز به حالت قبل برگردد، یعنی مشکل دیگری در سیستم ترمز وجود نداشته و میتوان با خیال آسوده رانندگی کرد. در غیر این صورت مشکل مربوط به سایر بخش‌ها یا قطعات سیستم ترمز است.

  1. نشتی محل روغن ترمز

علت کم شدن روغن ترمز خودرو میتواند به خاطر وجود نشتی در محل ذخیره روغن نیز باشد. هرگونه نشتی در لوله‌ها و قطعات سیستم ترمز سبب کاهش سطح روغن ترمز و کم شدن آن می‌شود. نشتی میتواند در سیلندر اصلی، خطوط یا لوله‌های ترمز، شلنگ یا کالیپرهای ترمز باشد. همچنین پارگی شلنگ‌ها یا فرسودگی قطعات میتواند سبب بروز چنین مشکلی شود. برای همین اگر شاهد کاهش سطح روغن ترمز هستید، بهتر است به بررسی وضعیت قطعات بپردازید و از وجود یا عدم وجود نشتی در آنها مطمئن شوید.

  1. خرابی شلنگ‌های ترمز

شلنگ ترمز از اجزای حیاتی سیستم ترمز است که مایع ترمز را از سیلندر اصلی به سیلندر چرخ‌ یا کالیپر ترمز می‌رساند. این قطعه همچون سایر قطعات خودرو در معرض آسیب قرار دارد و به مرور زمان دچار مشکلاتی نظیر خوردگی و پارگی می‌شود. آسیب دیدن شلنگ‌های ترمز با نشتی و نهایتا کاهش سطح روغن ترمز همراه است.

شاید برات جالب باشه :  یادگیری برق خودرو چقدر زمان میبرد؟

 

نشانه‌های کم شدن روغن ترمز خودرو

کاهش سطح روغن ترمز با چند نشانه همراه است که در این خصوص باید به موارد زیر اشاره کرد:

 

نشانه‌های کم شدن روغن ترمز خودرو

 

  • روشن شدن چراغ ترمز: اولین نشانه کاهش روغن ترمز، روشن شدن چراغ هشدار ترمز است. چراغ ترمز بنا به دلایل مختلفی روشن می‌شود که یکی از آنها کم شدن مایع ترمز است. برای همین در صورت روشن شدن چراغ هشدار ترمز بهتر است میزان سطح روغن ترمز را بررسی کرده و در صورت لزوم به آن بیافزایید.
  • سفت یا نرم شدن پدال ترمز: کم شدن روغن ترمز سبب تغییراتی در پدال ترمز می‌شود. در این شرایط معمولا پدال ترمز بیش از حد نرم و یا سفت می‌شود. همچنین اسفنجی شدن پدال ترمز میتواند نشان از کم شدن روغن ترمز باشد. در صورتی که شاهد تغییراتی در پدال ترمز خودرو بودید، بهتر است مخزن روغن ترمز را بررسی کنید و میزان آن را بسنجید.
  • خروج صدای غیر عادی و سوت مانند: روغن ترمز با سایر اجزای سیستم ترمز از جمله لنت‌ها همکاری دارد. برای همین اگر در زمان ترمزگیری شاهد خروج صدای غیر عادی یا سوت مانند بودید، احتمال اینکه میزان روغن ترمز کم شده باشد زیاد است.
  • استشمام بوی سوختگی: یکی دیگر از علائم کم شدن روغن ترمز، خروج بوی سوختگی یا دود ناشی از ترمز گرفتن است. زمانی که روغن ترمز ناکافی باشد، در زمان ترمزگیری بوی سوختگی احساس می‌شود. در این شرایط باید از گرفتن ترمزهای شدید خودداری کرده و در صورت لزوم روغن ترمز را شارژ کرد.

 

نحوه چک کردن سطح روغن ترمز

حال که با دلایل و نشانه‌های کم شدن روغن ترمز خودرو آشنا شدیم، بهتر است به نحوه چک کردن سطح روغن ترمز اشاره نماییم. سطح روغن ترمز بهتر است حداقل ماهی یک الی دو مرتبه چک شود تا در صورت لزوم مورد شارژ قرار بگیرد. برای چک کردن سطح روغن ترمز باید در ابتدا محفظه روغن را پیدا کرد. این محفظه معمولا در سمت راننده قرار دارد و بدنه‌ای پلاستیکی با درب پیچی دارد.

شاید برات جالب باشه :  انواع فیلتر روغن موتور خودرو

 

نحوه چک کردن سطح روغن ترمز

 

پس از پیدا کردن مخزن روغن ترمز باید تمام آلودگی‌های دور محفظه را به طور کامل پاک کرده و سپس درب آن را با احتیاط باز کرد. سطح روغن ترمز و رنگ آن باید به دقت بررسی شود. در صورتی که بیش از 4 سانتی متر از سر محفظه خالی باشد، باید به آن روغن اضافه کرد. در صورتی هم که رنگ روغن ترمز تیره شده باشد، باید آن را به طور کامل عوض کرد.

 

چگونه از کم شدن روغن ترمز خودرو جلوگیری کنیم؟

همانطور که متوجه شدیم دلایل زیادی سبب کاهش روغن ترمز می‌شود. رانندگان باید به صورت دوره‌ای و بر اساس میزان استفاده از خودرو به بررسی سطح روغن ترمز بپردازند و در صورت لزوم به آن بیافزایند. برای خودرو هم باید از روغن ترمز با کیفیت استفاده شود. هر چقدر کیفیت روغن ترمز بالاتر باشد، احتمال بروز این مشکل کمتر می‌شود. با توجه به چند مورد هم میتوان از نشتی روغن ترمز جلوگیری کرده و مانع از کاهش سطح آن شد.

 

جمع بندی

در این مطلب در خصوص علت کم شدن روغن ترمز خودرو صحبت کردیم و با 3 دلیل اصلی این مشکل آشنا شدیم. تمام شدن لنت ترمز، نشتی محل روغن ترمز و خرابی شلنگ‌های ترمز از مهمترین دلایل کاهش روغن ترمز خودرو است. برای همین به وجود هرگونه نشتی در محل روغن ترمز یا سیستم ترمز توجه کرده و لنت‌ها را به موقع تعویض نمایید. در صورت نیاز به دوره های جامع مجموعه گلپانیا از سایت دیدن فرمایید.

مشاوره رایگان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

3 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید