بوق خودرو از قطعات ایمنی در خودرو است که برای هشدار به سایر رانندگان و عابران پیاده کاربرد دارد. این قطعه نقش هشداردهنده را دارد و برای آگاهسازی سایر رانندگان و یا عابران در شرایط لزوم مورد استفاده قرار میگیرد. مکانیزم بوق به دو صورت تک و جفت است که با توجه به مدار بوق متفاوت است. در ادامه مطلب در خصوص عملکرد بوق خودرو به طور کامل صحبت میکنیم و با نحوه کار آن آشنا میشویم.
بوق خودرو چیست؟
بوق خودرو از قطعات جزئی و در عین حال مهم در خودرو است که هدف آن تامین امنیت خودرو، سرنشینان و عابران پیاده است. بوق یکی از تجهیزات ایمنی در خودرو است که در انواع لوازم نقلیه وجود دارد. رانندگان از بوق به عنوان یک هشداردهنده استفاده کرده و به دیگران در خصوص خطرات و مشکلات هشدار میدهند. البته متاسفانه گاهی اوقات برخی از رانندگان از بوق به طور بیرویهای استفاده میکنند و سبب ایجاد مزاحمت برای سایر افراد میشوند. برای همین رانندگان باید به این موضوع توجه کرده و فرهنگ استفاده از بوق را یاد بگیرند.
اجزا و مکانیزم بوق خودرو
بوق خودرو شامل چندین بخش و اجزای مهم است که در این خصوص میتوان به آرمیچر، دیافراگم، پیچ تنظیمکننده صدای بوق، سیمپیچ، بلندگو، قرقره مولد مغناطیسی و پلاتینهای مثبت و منفی به همراه خازن اشاره کرد. تمام اجزای بوق خودرو در هماهنگی با هم کار کرده و با فشردن کلید از خود صدا خارج میکنند. مکانیزم بوق خودرو بسیار ساده است و سالیان سال است که در روند تولید آن هیچ تغییری صورت نگرفته است. مکانیزم بوق به دو شکل تک و جفت است که با توجه به مدار بوق متفاوت است. عملکرد آن هم به این صورت است که راننده با فشردن یک دکمه بر روی فرمان یا کنار فرمان، سبب خروج صدا یا همان بوق زدن میشود.
نحوه عملکرد بوق خودرو به چه شکل است؟
بوق در بیشتر خودروها با کمک یک دکمه نزدیک به دست راننده به یک رله، مدار یا فیوز متصل میشود. رله در اینجا به عنوان مرکز اصلی جهت اتصال و همگامی کلید بوق، قطب مثبت باتری ماشین و مدار بوق فعالیت میکند. زمانی که راننده اقدام به بوق زدن میکند، رله برق لازم را از باتری ماشین دریافت کرده و آن را در مدار انتقال میدهد. با این کار صدای بوق از خودرو خارج میشود. همانطور که مشخص است عملکرد بوق خودرو بسیار ساده است و پیچیدگی خاصی ندارد. با این حال خرابی یکی از اجزای بوق و یا مشکل برقرسانی این فرآیند ساده را مختل کرده و سبب عدم کارکرد صحیح بوق میشود.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
با فشردن دکمه بوق چه اتفاقی میافتد؟
با توجه به اینکه برق مورد نیاز بوق از طریق باتری تامین میشود، با فشردن دکمه بوق خودرو برق از باتری به آن میرسد. حوزه مغناطیسی هم زمانی شکل میگیرد که جریان برق از سیمپیچ موجود در ساختار بوق عبور کند. در این شرایط آرمیچر جذب شده و با حرکت دیافراگم به جلو و باز شدن پلاتین، مدار قطع میشود. میله ارتعاشدهنده هم به سر جای اول خود باز میگردد.
مشکلات رایج بوق خودرو
دو مشکل اساسی که ممکن است برای بوق خودرو رخ دهد، کار نکردن بوق و یا بوق ممتد است. بوق ممتد یک مشکل آزاردهنده است که در شرایطی رخ میدهد که با وجود عدم فشردن کلید بوق، همچنان صدای بوق از خودرو خارج میشود. هر دو مشکل اشاره شده نیاز به تعمیر دارند. حتی گاهی اوقات نیاز به تعویض بوق خودرو میشود. حال برای عیبیابی بوق ماشین بهتر است در ابتدا به سراغ بررسی رله بروید و ببینید که آیا برق را به درستی از باتری دریافت میکند یا خیر. در صورتی که مشکلی در این بخش از بوق وجود نداشته باشد، باید به سراغ بررسی کلید بوق رفته و وضعیت آن را ارزیابی کرد.
دلایل عدم کارکرد صحیح بوق ماشین
در خصوص دلایلی که سبب عدم کارکرد صحیح بوق خودرو میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکل الکتریکی و برق: در صورتی که در سیمکشی و جریان برق به بوق مشکل وجود داشته باشد، احتمال اینکه بوق کار نکند زیاد است.
- مشکل فیوز خودرو: اگر فیوز مربوط به بوق به درستی کار نکند و یا بسوزد، احتمال از کار افتادن بوق ماشین نیز زیاد است.
- مشکلات مکانیکی: بروز هر مشکل و خرابی در قطعات مکانیکی میتواند سبب اختلال در عملکرد بوق خودرو شود.
- مشکل کلید: بر روی فرمان خودرو کلیدی تعبیه شده است که با فشردن آن جریان برق به بوق رسیده و صدای بوق از خودرو خارج میشود. این کلید ممکن است معیوب شود و قادر به رساندن جریان برق نباشد.
- خوردگی: هرگونه خوردگی و کنتاکت هم میتواند سبب عدم کارکرد بوق شود و از جریان برق در مدار جلوگیری کند.
نکات مهم در خصوص خرید بوق خودرو
اگر مشکل بوق خودرو حاد باشد و با تعمیر قابل برطرف کردن نباشد، بهتر است برای خرید بوق ماشین اقدام شود. جهت خرید بوق باید به چند نکته توجه کرد:
- متناسب بودن بوق با ماشین: مهمترین نکته تناسب بوق با ماشین است. در زمان خرید بوق باید مدل خودرو را به فروشنده بگویید و یک بوق مناسب برای خودروی خود خریداری کنید.
- فرکانس صدای بوق: فرکانس صدای بوق خودرو که با واحد دسیبل مشخص میشود، باید در محدوده شنوایی انسان باشد تا سبب آزار گوش نشود.
- تناسب ولتاژ بوق با خودرو: در صورتی که ولتاژ مصرفی بوق خودرو 12 ولت بوده و برق مورد نیاز آن توسط باتری دریافت شود، باید به سراغ خرید بوق دارای ولتاژ 12 ولت رفت.
- کیفیت و برند تولیدکننده بوق: کیفیت و شرکت سازنده بوق خودرو هم مهم بوده و بهتر است آن را از شرکتهای معتبر خریداری کرد.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص عملکرد بوق خودرو صحبت کردیم و با موارد مهم در خصوص آن آشنا شدیم. عملکرد بوق خودرو بسیار ساده است و پیچیدگی خاصی ندارد. برای همین با فشردن کلید کنار دست راننده میتوان خیلی راحت اقدام به بوق زدن کرده و به سایر رانندگان یا عابران هشدار داد. برای تعمیرات تخصصی بوق خودرو هم حتما به سراغ افراد مجرب بروید و در صورت عدم تخصص در این زمینه از تعمیر و دستکاری بوق بپرهیزید. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر می توانید از دوره های مجموعه گلپانیا استفاده نمایید.