جستجو کردن

علائم خرابی سنسور مپ و روش عیب‌یابی آن

علائم خرابی سنسور مپ و روش عیب‌یابی آن

سنسور مپ یکی از سنسورهای موجود در خودرو است که اطلاعات را به طور مستقیم به کامپیوتر خودرو ارسال می‌کند. این سنسور در مجرای ورودی هوای موتور قرار دارد و میزان هوای مکش شده را به کامپیوتر خودرو گزارش می‌دهد. در صورتی که سنسور مپ خراب شود، اطلاعات به درستی به کامپیوتر ارسال نشده و مشکلاتی در عملکرد موتور و فرسودگی زودهنگام آن ایجاد می‌شود. برای همین رانندگان بهتر است با علائم خرابی سنسور مپ آشنایی داشته و از نحوه عیب‌یابی آن اطلاع داشته باشند. در این مطلب قصد داریم در خصوص علائم خرابی سنسور مپ و روش‌های عیب‌یابی آن آشنا شویم.

 

سنسور مپ چیست؟

سنسور مپ Absolute Pressure Sensor (MAP) از جمله سنسورهای موجود در خودرو است که در منیفولد هوای ورودی نصب می‌شود. این سنسور فشار هوای ورودی به داخل موتور را اندازه‌گیری کرده و اطلاعات را به کامپیوتر یا همان ECU می‌فرستد. سنسور مپ به طور مستقیم به کامپیوتر وصل می‌شود. کامپیوتر با دریافت اطلاعات از سمت سنسور مپ، دریچه هوا را کنترل می‌کند. برای همین اگر سنسور مپ وظیفه خود را به درستی انجام ندهد، در عملکرد خودرو اختلال ایجاد می‌شود. دلیل آن هم این است که با خرابی سنسور مپ، کامپیوتر قادر به اندازه‌گیری فشار وارد شده به داخل موتور نمی‌باشد.

 

سنسور مپ چیست؟

 

طول عمر سنسور مپ

سنسور مپ همچون سایر قطعات خودرو طول عمر خاصی دارد و پس از گذشت مدت زمانی به تعویض نیاز پیدا می‌کند. زمان تعویض سنسور مپ به مدل خودرو و میزان کارکرد آن بستگی دارد. با این حال به طور کلی این قطعه پس از گذشت 150 الی 160 هزار کیلومتر باید تعویض شود. گاهی اوقات هم بنا به دلایلی سنسور مپ از کار افتاده و نیاز به تعویض زودتر پیدا می‌کند.

 

چه عواملی سبب خرابی سنسور مپ می‌شوند؟

  • یکی از رایج‌ترین دلایل خرابی سنسور مپ، انسداد آن به دلیل آلودگی زیاد یا پسماندهای موجود در محفظه موتور است.
  • گاهی اوقات ارتعاشات شدید ناشی از رانندگی میتواند اتصالات سنسور مپ را شل کرده و سبب آسیب به بخش خارجی آن شود.
  • گرمای بیش از حد هوا و یا نزدیکی سنسور به موتور میتواند سبب ذوب شدن یا ترک خوردن کانکتورهای سنسور مپ شده و آن را از کار بیندازد.
  • از دیگر دلایل خرابی سنسور مپ میتوان به کیفیت پایین سوخت، خرابی شمع‌ها و تصادفات شدید اشاره کرد.

 

چه عواملی سبب خرابی سنسور مپ می‌شوند؟

 

نشانه‌های خرابی سنسور مپ خودرو

با اطلاع از علائم خرابی سنسور مپ میتوان نسبت به وضعیت این سنسور اطلاع پیدا کرده و در صورت لزوم آن را تعویض کرد. در این خصوص میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. روشن شدن چراغ چک موتور

چراغ چک موتور به دلایل مختلفی روشن می‌شود که یکی از آنها خرابی سنسور مپ است. در صورتی که سنسور مپ به طور کامل خراب شود، هیچ اطلاعاتی را به ECU ارسال نمی‌کند. در صورتی هم که این سنسور از کار بیفتد، ممکن است اطلاعات غیر منطقی و غلط را به کامپیوتر گزارش دهد. اگر یکی از مقادیر دریافتی از سنسور خارج از محدوده مشخص باشد، چراغ چک موتور روشن می‌شود.

در صورت روشن شدن چراغ چک موتور میتوان کدهای خطای دیاگ را اسکن کرده و نسبت به وضعیت سنسور اطلاع پیدا کرد. برای مثال اگر کد P0068 بر روی دستگاه مشخص شود، نشانگر این است که خوانش سنسور مپ با خوانش سنسور موقعیت دریچه گاز در تضاد است. کد P1107 هم بیانگر این است که سنسور مپ یک ولتاژ ورودی خیلی کم (0.5 یا کمتر) را به کامپیوتر خودرو ارسال می‌کند.

  1. افزایش مصرف سوخت خودرو

از دیگر نشانه‌ها و علائم خرابی سنسور مپ باید به افزایش مصرف سوخت اشاره کرد. زمانی که سنسور مپ خراب می‌شود، ممکن است اطلاعات اشتباهی را به کامپیوتر اطلاع بدهد که خلاء کافی وجود ندارد. در این شرایط کامپیوتر فرض می‌کند که بار روی موتور زیاد است. برای همین سوخت بیشتری را تخلیه کرده و میزان سوخت بیشتری را به موتور خودرو تزریق می‌کند.

  1. کاهش قدرت خودرو

در صورتی که ECU اطلاعاتی را دریافت کند که نشانگر خلاء زیاد است، فرض می‌کند که بار روی موتور کم است. در این شرایط تزریق سوخت را کاهش داده و زمان جرقه‌زنی را به تاخیر می‌اندازد. در این شرایط مصرف سوخت کاهش پیدا می‌کند و به دلیل عدم رسیدن سوخت کافی به موتور، قدرت و شتاب‌گیری آن نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرد. پس یکی دیگر از علائم خرابی سنسور مپ، کاهش قدرت موتور به خاطر عدم دریافت سوخت کافی است.

 

کاهش قدرت خودرو

 

  1. تولید آلاینده‌های بیشتر توسط خودرو

زمانی که سنسور مپ خراب شود، پاشش سوخت با میزان بار روی موتور ناهمخوانی پیدا می‌کند. همین مسئله سبب افزایش تولید آلاینده‌های مضر می‌شود. مصرف سوخت بیش از حد سبب افزایش تولید گازهای گلخانه‌ای هیدروکربن و مونوکسید کربن می‌شود. سوخت ناکافی هم انتشار اکسید نیتروژن را بیشتر می‌کند.

  1. سخت استارت خوردن خودرو

از دیگر علائم خرابی سنسور مپ باید به سخت استارت خوردن خودرو اشاره کرد. اگر تنها زمانی بتوان موتور را روشن کرد که پا بر روی پدال گاز باشد، یعنی به احتمال خیلی زیاد سنسور مپ دچار خرابی شده است. هرگونه خطا در این سنسور باعث می‌شود تا مقدار کمی سوخت به موتور برسد و موتور اصلا روشن نشود.

  1. بک فایر یا خروج آتش از اگزوز

گاهی اوقات در زمان رانندگی در سرعت‌های بالا، یک حالت انفجاری در خودرو رخ داده و آتش از دهانه اگزوز خارج می‌شود. این انفجار که صدای نسبتا مهیبی دارد، بک فایر نامیده می‌شود. دلیل خروج آتش از اگزوز این است که نسبت سوخت و هوا تغییر پیدا کرده است. در صورتی که سوختی که از موتور خودرو عبور می‌کند به درستی در محفظه احتراق مشتعل نشود، ممکن است منتهی به لوله اگزوز شده و در اثر داغ شدن لوله اگزوز مشتعل شود.

  1. ریپ زدن خودرو

از دیگر نشانه‌های خرابی سنسور مپ باید به ریپ زدن خودرو اشاره کرد. اگر کامپیوتر خودرو زمانی که موتور به هوای بیشتری نیاز دارد دریچه‌های ورود هوا را ببندد، موتور شروع به لرزش کرده و خودرو در اصطلاح ریپ می‌زند.

 

روش عیب‌یابی سنسور مپ

برای عیب‌یابی سنسور مپ باید در ابتدا به بررسی وضعیت ظاهری آن پرداخته و کانکتورها و سیم‌ها را بررسی کرد. سیم‌ها باید کاملا سالم باشند و دچار ذوب‌شدگی و شل‌شدگی نشده باشند. پس از آن باید پین‌ها را از نظر صافی، تمیزی و عدم خوردگی و خم‌شدگی بررسی کرد. در نهایت هم در صورت وجود شیلنگ باید وضعیت آن را بررسی کرده و از اتصال محکم آن به سنسور اطمینان پیدا کرد. اگر مشکلی در این موارد وجود نداشته باشد، میتوان سنسور مپ را با استفاده از یک مولتی‌متر دیجیتال تنظیم شده بر روی 20 ولت و یک پمپ خلاء تست کرد.

 

جمع بندی

در این مطلب در خصوص علائم خرابی سنسور مپ صحبت کردیم و با روش عیب‌یابی آن آشنا شدیم. همانطور که اشاره کردیم مواردی همچون روشن شدن چراغ چک موتور، افزایش مصرف سوخت، افزایش میزان آلایندگی‌ها، ریپ زدن خودرو و کاهش قدرت خودرو از نشانه‌های خرابی سنسور مپ است. برای عیب‌یابی سنسور مپ هم میتوان از مولتی متر و پمپ خلاء استفاده کرد. در صورت نیاز به آموزش های بیشتر می توانید از دوره های سایت گلپانیا استفاده نمایید.

جدیدترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید