عملکرد خودرو تا حد زیادی به باتری وابسته است. به طوری که اگر باتری دشارژ و یا ضعیف شود، بر روی کارکرد آن اختلال ایجاد میگردد. برای همین مراقبت از باتری مهم بوده و باید به سرویس و شارژ به موقع آن توجه شود. حال بهتر است ببینیم دلایل عمده ضعیف شدن باتری ماشین چیست و ضعیف شدن باتری با چه نشانههایی همراه است.
اگر باتری ماشین ضعیف باشد چه میشود؟
باتری از قطعات مهم در خودرو است و نقش مهمی در عملکرد صحیح خودرو و اجزای الکتریکی آن دارد. این قطعه حیاتی نیروی مورد نیاز جهت استارت زدن و عملکرد سایر اجزای الکتریکی خودرو را فراهم میکند. در صورتی که باتری خراب یا ضعیف شود، اغلب منجر به افزایش دما همراه با ولتاژ بالا میشود. آمپراژ بالا هم به موتور فشار زیادی وارد کرده و دمای موتور و خودرو را تا حد زیادی افزایش میدهد. برای همین باتری خراب و ضعیف سبب اعمال فشار زیادی به موتور و سایر اجزای خودرو شده و احتمال خرابی خودرو را افزایش میدهد.
دلایل عمده ضعیف شدن باتری ماشین
در این بخش به 7 دلیل عمده ضعیف شدن باتری ماشین اشاره میکنیم تا با توجه به آنها بتوانید مانع از تضعیف و دشارژ باتری شوید.
پایدار نبودن اتصالات
باتری از دو سمت به بدنه خودرو متصل میشود. در صورتی که اتصالات ناپایدار باشند و به شکل محکم و درست وصل نشده باشند، سبب افت ولتاژ و کاهش کارایی باتری میشود. اتصال ضعیف بین باتری و سیستم برق خودرو باعث بروز مشکلات الکتریکی، نقص در سیستم ترمز، تضعیف یا از کار افتادن سیستم روشنایی و غیره میشود. برای همین باید به اتصال صحیح باتری توجه گردد.
خرابی دینام یا ناپایدار بودن شارژ
دومین دلیل ضعیف شدن باتری ماشین، ناپایدار بودن شارژ دینام است. همانطور که میدانیم دینام برق مورد نیاز برای شارژ باتری و سایر قطعات الکتریکی خودرو را مهیا میکند. به طوری که با استارت زدن خودرو، دینام شروع به کار کرده و انرژی جنبشی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. حال اگر مشکلی در این زمینه وجود داشته باشد، در شارژ باتری و عملکرد آن اختلال ایجاد میشود. سطح شارژ پایین دینام سبب عدم شارژ صحیح باتری شده و باتری به سرعت تخلیه میگردد. شارژ بیش از حد معمول آن هم به بخشهای داخلی باتری آسیب وارد میکند.
گرما و سرمای بیش از حد
شرایط جوی نامطلوب نیز سبب تضعیف باتری خودرو میشود. زمانی که دمای هوا بسیار بالا (بیش از 40 درجه) و یا بسیار پایین (کمتر از -10 درجه) باشد، سبب سولفاته شدن سرباتریها میشود. در این شرایط اگر سرباتریها تمیز نشوند، در دراز مدت بر روی عملکرد آن تاثیر گذاشته میشود و شارژ باتری بیشتر از حد معمول طول میکشد.
گرمای بیش از حد موتور
در صورتی که باتری نزدیک به موتور خودرو باشد، گرمای موتور هم میتواند بر روی آن تاثیر نامطلوب بگذارد. گاهی اوقات دمای موتور در زمان استفاده به بیش از 70 درجه سانتیگراد میرسد. دمای بالا سبب تبخیر سریعتر محتوای آب موجود در محلول الکترولیت باتری میشود. این امر منجر به کاهش توانایی محلول در هدایت الکتریسیته شده و باتری را ضعیف میکند. برای همین بسیاری از افراد از پوشش یا عایق حرارتی استفاده میکنند تا مانع از تاثیر گرمای موتور بر روی باتری شوند.
روشن شدن چند باره خودرو در فواصل کوتاه
در صورتی که در طول روز از خودرو به دفعات زیاد برای مسافتهای کم استفاده شود، باتری فرصت شارژ شدن توسط دینام را پیدا نمیکند. بیشترین میزان انرژی مصرفی از باتری در زمان استارت زدن خودرو است. خاموش کردن ماشین پیش از اینکه دینام باتری را شارژ کند، میتواند سبب خالی شدن باتری و تضعیف آن شود. در بسیاری از دفترچههای راهنمای خودروهای قدیمی توصیه شده است که پیش از خاموش کردن خودرو در حدود 60 الی 90 ثانیه صبر شود تا خودرو درجا کار کند. این کار باعث میشود تا دینام فرصت کافی برای شارژ باتری را پیدا کند.
برق دزدی ماشین
عامل دیگری که در تضعیف باتری ماشین نقش دارد، برق دزدی است. منظور از برق دزدی خودرو اتلاف انرژی الکتریکی در اثر وجود مشکل در سیستم برق خودرو است. معمولا عیب و ایراد در کویل، شمع و فیوزها سبب برق دزدی در خودرو میشود. روشن ماندن چراغها هم پس از خاموش کردن خودرو میتواند سبب برق دزدی شود.
خوردگی روی باتری
به عنوان آخرین دلیل عمده ضعیف شدن باتری ماشین باید به خوردگی روی آن اشاره کرد. خوردگی یا زنگزدگیهای انباشته بر روی اتصالات جریان الکتریکی باتری و پیچهای آن میتواند سبب کاهش سریع شارژ باتری شود. در این شرایط باید خوردگیها و زنگزدگیها را پاک کرده تا باتری به حالت اولیه خود بازگردد.
نشانههای ضعیف شدن باتری ماشین
حال که با دلایل عمده ضعیف شدن باتری ماشین آشنا شدیم، بهتر است به سراغ بررسی نشانههای ضعیف شدن باتری برویم. در خصوص علائم ضعیف شدن باتری ماشین میتوان به چند مورد زیر اشاره کرد:
کاهش نور چراغهای جلو
از مهمترین نشانههای ضعیف شدن باتری ماشین باید به کم نور شدن چراغهای جلو خودرو اشاره کرد. باتری ضعیف یا دشارژ قادر به تامین انرژی اجزای الکتریکی از جمله چراغهای جلو نمیباشد. برای همین در شرایطی که با کاهش نور چراغهای جلو خودرو مواجه شدید، بهتر است به بررسی وضعیت باتری ماشین بپردازید.
استارت نخوردن ماشینزمانی که خودرو استارت خورده و ماشین روشن نمیشود، احتمالا مشکل مربوط به باتری است. در بیشتر شرایط کند شدن فرآیند استارت زدن و روشن نشدن ماشین به این خاطر است که باتری دشارژ یا ضعیف شده است.
تغییر شکل ظاهری باتری
از دیگر علائم خرابی و ضعیف شدن باتری ماشین باید به تغییر شکل ظاهری باتری اشاره کرد. باتری خراب اغلب دچار برآمدگی و فرورفتگیهای زیادی میشود که با چشم نیز به خوبی قابل تشخیص است. بنابراین اگر شاهد تغییرات ظاهری باتری خودرو بودید، وقت آن رسیده که برای تعویض باتری ماشین اقدام نمایید.
روشن شدن چراغ نشانگر باتری
در پشت آمپر چراغهای نشانگر متعددی وجود دارد که روشن شدن آنها نشان از بروز مشکل در بخشهای خاصی از خودرو دارد. یکی از این چراغها، چراغ نشانگر باتری است که به راننده در تشخیص وضعیت باتری ماشین کمک میکند. سبز بودن این چراغ نشانگر نرمال بودن وضعیت باتری است. اما زرد یا قرمز شدن آن به این معنا است که باتری دچار مشکل شده و باید بررسی شود. روشن شدن چراغ نشانگر باتری معمولا به خاطر تضعیف باتری ماشین، عدم شارژ صحیح باتری و یا وجود مشکل در شارژ شدن باتری است.
جمع بندی
در این مطلب به 7 دلیل عمده ضعیف شدن باتری ماشین در سایت گلپانیا اشاره کردیم و با علائم تضعیف باتری آشنا شدیم. با توجه به موارد اشاره شده در متن میتوانید نسبت به وضعیت باتری ماشین اطلاع پیدا کنید و با خیال آسودهتری به رانندگی بپردازید.