سیم کشی خودرو شبکهای از اتصالات الکتریکی است که انرژی الکتریکی و سیگنالها را در کل خودرو منتقل میکند. سیستم سیم کشی خودرو از پیچیدهترین و مهمترین بخشهای خودرو محسوب میشود و عیبیابی و تعمیر آن زمان زیادی میبرد. حال با آگاهی از علت سوختن سیم کشی خودرو میتوان مشکل را سریعتر شناسایی کرده و برای برطرف کردن به موقع آن اقدام کرد. در ادامه مطلب با دلایل سوختن سیم کشی خودرو و علائم خرابی آن آشنا خواهیم شد.
سیمکشی خودرو چیست؟
سیم کشی خودرو از اجزای اصلی و حیاتی خودرو است که انرژی الکتریکی و سیگنالها را در تمام بخشهای خودرو پخش میکند. این سیستم انرژی لازم را به کمک دینام به تمام قطعات الکترونیکی منتقل کرده و سبب کارکرد صحیح آنها میشود. برای همین اگر خودرو سیم کشی مناسبی نداشته باشد و یا نقصی در آن به وجود آید، برق تولیدی دینام هدر میرود و در عملکرد خودرو اختلال ایجاد میشود. از مهمترین اجزای سیم کشی خودرو باید به سیم اشاره کرد که علاوه بر انتقال نیروی الکتریسیته، وظیفه انتقال اطلاعات و سیگنالهای دریافتی از سنسورها را نیز بر عهده دارد.
5 علت سوختن سیم کشی خودرو
با اطلاع از دلایل سوختن و خرابی سیم کشی خودرو میتوان از خطرات احتمالی پیشگیری کرده و از خودرو به شکل مطمئنتری استفاده کرد. در خصوص دلایل سوختن سیم کشی خودرو میتوان به 5 مورد زیر اشاره کرد:
نقص در باتری خودرو
نقص و مشکل در باتری خودرو میتواند به سیم کشی خودرو آسیب وارد کرده و آن را دچار مشکل کند. باتری خودرو در دو نوع اتمی و خیس یا مرطوب وجود دارد. باتریهای اتمی خودرو به گونهای طراحی میشوند که به بررسی و چک کردن منظم نیازی ندارند. اما باتریهای مرطوب و خیس باید هر دو هفته یک بار مورد بررسی قرار بگیرند. این باتریها برای کارکرد صحیح به ترکیب مناسب آب و اسید نیاز دارند. با اتمام آب باتری، امکان بروز اتصالی در سیم کشی خودرو و سوختن آن وجود دارد.
نقص در جعبه فیوز
فیوزها از اجزای مهم سیستم سیم کشی خودرو هستند که در مسیر سیمها قرار میگیرند. برای همین بروز هرگونه مشکل برای این قطعات میتواند سبب اتصالی سیمکشی خودرو شده و جریان برق را قطع نماید. بنابراین نقص در جعبه فیوز یکی از دلایل سوختن سیم کشی خودرو و آسیب به آن محسوب میشود.
نقص در دینام خودرو
نقص در دینام نیز میتواند علت سوختن سیم کشی خودرو باشد. دینام از قطعات مهم سیستم الکتریکی خودرو است که وظیفه آن شارژ باتری و تامین انرژی الکتریکی مورد نیاز خودرو است. حال زمانی که دینام آسیب ببیند، باتری شارژ خود را خالی کرده و همزمان سایر قطعات خودرو از کار میافتند.
اتصالی سیم کشی خودرو
اتصالی سیم کشی خودرو با نشانههایی همچون سوختن پیاپی فیوز، سوختن سریع لامپها، استشمام بوی داغ شدن سیم در داخل کابین و خالی شدن یکباره باتری همراه است. پیدا کردن علت اتصالی سیم کشی خودرو کار آسانی نبوده و باید برای بررسی تخصصی به یک تعمیرگاه مراجعه شود.
نقص در سیستم احتراق خودرو
آخرین علت سوختن سیم کشی خودرو، مربوط به نقص و خرابی سیستم احتراق خودرو است. این سیستم وظیفه تامین ولتاژ مورد نیاز برای شمعها را بر عهده دارد و شامل اجزای مختلفی از جمله شمع، کوئل و وایر شمع میباشد. در صورتی که یکی از اجزای این سیستم دچار مشکل و خرابی شود، خودرو به صورت صحیح کار نکرده و احتمال سوختن سیم کشی خودرو افزایش پیدا میکند.
علائم خرابی سیم کشی خودرو
خرابی سیم کشی خودرو همچون هر سیستم دیگری با علائم و نشانههایی همراه است. رانندگان با اطلاع از این علائم میتوانند از وجود مشکل مطلع شده و برای برطرف کردن آن اقدام نمایند. از جمله نشانههای خرابی سیم کشی خودرو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سوختن فیوز
- ریپ زدن خودرو
- کم شدن نور چراغها
- احساس کردن بوی سوختگی
- بروز مشکل در استارت خودرو
- اختلال در عملکرد سیستم صوتی و تصویری
سیم کشی خودرو ساختار پیچیدهای دارد و عیبیابی و تعمیر آن تنها از عهده افراد متخصص و با تجربه در این حوزه برمیآید. از این رو برای تعمیر سیم کشی خودرو حتما به سراغ افراد کاربلد بروید تا مشکلی برای سایر اجزای خودرو به وجود نیاید.
نحوه عیبیابی سیم کشی خودرو
برای عیبیابی سیم کشی خودرو نیاز به یک سری ابزارهای پیشرفته و خاص است که تنها در برخی از تعمیرگاهها موجود میباشند. از این رو برای تعمیر سیستم سیم کشی خودرو باید به تعمیرگاههای مجهز و فعال در این زمینه مراجعه کرد. حال یکی از رایجترین دستگاههایی که برای عیبیابی سیم کشی خودرو قابل استفاده است، دستگاه دیاگ است. این دستگاه با کابل به ایسیو خودرو متصل شده و سنسورها را چک میکند. در صورتی که هر سنسوری دارای نوسانات برق باشد، دستگاه دیاگ مشکل را نشان داده و میتوان برای برطرف کردن آن اقدام کرد. دستگاههای تستر هم برای عیبیابی سیم کشی خودرو مناسب هستند. این دستگاهها میتوانند نوسانات برق را در نقاط مختلف خودرو تشخیص داده و به کاربر اطلاع دهند. افرادی که دورههای برق خودرو نظیر دوره برق گلپانیا را پشت سر گذاشته باشند، میتوانند از این دستگاهها به راحتی استفاده کرده و مشکل را برطرف نمایند.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص علت سوختن سیم کشی خودرو صحبت کردیم و با 5 دلیل رایج آن آشنا شدیم. دلایلی نظیر نقص در باتری، نقص در دینام، نقص در سیستم احتراق، نقص در جعبه فیوز و اتصالی در سیم کشی مهمترین دلایل سوختن سیم کشی خودرو است. برای همین با اطلاع از کارکرد صحیح قطعاتی همچون باتری و دینام و سالم بودن فیوزها میتوان از بروز این مشکل جلوگیری کرده و از خودرو به شکل مناسبی استفاده کرد.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.