فیوز از قطعات مهم در خودرو است که وظیفه تنظیم و کنترل برق ورودی به اجزای مختلف را بر عهده دارد. برای همین اگر اختلال و ایرادی در فیوز رخ دهد، در عملکرد کلی خودرو نیز اختلال ایجاد میشود. فیوزها انواع مختلفی دارند و هر یک از کاربرد مخصوص به خود برخوردار هستند. در ادامه به بررسی فیوز و وظایف آن پرداخته و با فیوز موثر در عدم روشن نشدن ماشین آشنا خواهیم شد.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
فیوز خودرو چیست؟
فیوز یک قطعه الکتریکی کوچک است که جهت محافظت از مدارهای الکتریکی خودرو در برابر آسیبهای ناشی از جریان قوی مورد استفاده قرار میگیرد. در صورتی که جریان برق به مقدار بیش از حدی برسد، فیوز به طور خودکار قطع میگردد تا اتصالات الکتریکی خودرو دچار خرابی و آتشسوزی نشود. پس فیوزها محافظان مدارهای الکتریکی خودرو هستند و نقش مهمی در ایمنی این سیستمها دارند. بسیاری از مشکلات مربوط به سیستم الکتریکی خودرو هم مربوط به سوختن فیوز است. از این رو اگر شاهد اختلال در این سیستم بودید، بهتر است در ابتدا به وضعیت فیوز بپردازید.
در رابطه با وظایف و عملکرد فیوز میتوان به دو مورد مهم زیر اشاره کرد:
- جلوگیری از آتشسوزی: در صورتی که جریان بیش از حد مجاز به مدار الکتریکی وارد شود، میتواند گرمای زیادی در مدار تولید کرده و سبب آتشسوزی شود. فیوز این خطر را به حداقل رسانده و از وقوع آتشسوزی در محل جلوگیری مینماید.
- جلوگیری از آسیب به مدار الکتریکی: اتصال کوتاه یا افزایش ناگهانی جریان میتواند سبب آسیب به مدار الکتریکی شود. فیوز از ورود جریان بیش از حد مجاز به مدار جلوگیری کرده و مانع از آسیب دیدن آن میشود.
نقش فیوز استارت در روشن شدن خودرو
در صورتیکه استارت خودرو عمل نکند یکی از دلایل آن مربوط به سوختن فیوز استارت است که در بعضی خودروها وجود دارد. در صورتی که این فیوز دچار خرابی شده و یا اختلالی در عملکرد آن رخ دهد، ماشین قادر به روشن شدن نمیباشد.
فیوز استارت با تامین انرژی مورد نیاز جهت استارت زدن خودرو، باعث ایجاد فرآیند جرقهزنی صحیح میشود. از این رو هرگونه مشکل در آن سبب عدم روشن شدن خودرو میشود. زمانی که فیوز استارت خراب شود، باعث میشود تا موتور ماشین به درستی نچرخد. برای همین توجه به سلامت فیوز استارت بسیار مهم است.
فیوز استارت چه کاری در خودرو انجام میدهد؟
همانطور که اشاره کردیم تنها فیوزی که در روشن نشدن ماشین نقش دارد، فیوز استارت است. دلیل آن هم این است که فیوز استارت برق را از باتری ماشین دریافت کرده و به شیر برقی استارت هدایت میکند. این کار سبب فعال شدن موتور استارت شده و موجب چرخیدن موتور میگردد. پس فیوز استارت جریان الکتریکی را از باتری به شیر برقی میفرستد و سبب چرخاندن موتور و روشن شدن آن میشود.
البته فیوز استارت به تنهایی در این زمینه نقش ندارد. بلکه سه جز اصلی یعنی فیوز استارت، شیر برقی استارت و موتور استارت با هم کار میکنند و سبب روشن شدن خودرو میشوند. فیوز استارت معمولا در زیر کاپوت و جعبه فیوز قرار دارد. محل قرارگیری دقیق آن هم به مدل و نوع خودرو بستگی دارد.
عوامل موثر در خرابی فیوز استارت
فیوز استارت بنا به دلایل زیادی ممکن است خراب شده و از کار بیفتد. در این رابطه میتوان به چند مورد زیر اشاره کرد:
1- آسیب در سیمکشی یا مشکل در آن
یکی از عواملی که در خراب شدن فیوز استارت نقش مهمی دارد، کمبود جریان است. گاهی اوقات خودرو به نحوی عمل میکند که میخواهد استارت بزند، اما قدرت لازم جهت چرخش موتور را ندارد. در این شرایط احتمالا در سیمکشی مشکل ایجاد شده است. وجود مشکل یا ایراد در سیمکشی همچون سیمکشی شل میتواند سبب خرابی فیوز خودرو شود.
2- گرمای بیش از حد
از آنجایی که فیوز استارت هدایت انرژی را بر عهده دارد، احتمالا ولتاژ بالا و پیوسته از آن عبور میکند. زمانی که این اتفاق میافتد، فیوز ذوب میشود. چرا که نمیتواند گرمای زیاد را تحمل کند. در این شرایط باید خیلی زود به تعمیرگاه مراجعه کرده و اقدام به تعویض قطعه کرد.
3- کثیفی و آلودگی
با این که فیوز استارت در زیر کاپوت و در جعبه فیوز قرار دارد، اما باز هم احتمال کثیف شدن آن زیاد است. معمولا گرد و غبار و آلایندهها به دور فیوز جمع شده و پس از مدتی جریان و عملکرد آن را کاهش میدهند. برای همین اهمیت دادن به تمیزی فیوز میتواند مانع از خرابی و سوختن زودرس آن شود.
4- فرسودگی قطعه
مورد دیگری که در خرابی و سوختن فیوز تاثیر دارد، فرسودگی و پایان عمر آن است. این قطعه همچون هر قطعه دیگری پس از استفاده طولانی مدت دچار فرسودگی شده و به درستی کار نمیکند. در این زمان باید به تعویض فیوز پرداخته تا مشکل روشن نشدن ماشین برطرف گردد.
جمع بندی
خرابی فیوز استارت یکی از دلایل روشن نشدن ماشین است. این موضوع با علائم زیادی همراه است که با توجه به آنها میتوان از خرابی فیوز استارت مطمئن شده و اقدام به برطرف کردن مشکل کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با برق خودرو و مکانیکی خودرو، می توانید دوره های جامع گلپانیا را تهیه نمایید.